Koli on erinomainen luokkaretki- tai leirikoulukohde, jolla on värikkäitä ohjelmavaihtoehtoja lasten ja nuorten makuun. Valittavana on asiantuntijoiden laatimaa, kestävän kehityksen ohjelmaa kansallispuiston luontopoluilla, suuria luonto- ja liikuntaseikkailuja sekä kohottavia maisemaelämyksiä.

Kolin maisemissa

 

Ukko-Kolin Luontokeskus ja Suomen Kivikeskus sekä Kolin mahtava ainutlaatuinen luonto tarjoavat upeat puitteet ja havainto-ohjelmat leirikouluille.
 
Kolin pedagogisena tukipilarina toimii Luontokeskus Ukko näytteilyineen ja tietoiskuineen. Tutustuminen
Ukkoon sisältää Kolin alueen geologiaa, luontoa sekä asutus- ja korkeakulttuuria käsittelevään Kolin perintö –näyttelyn, vaihtuvan näyttelyn sekä vaikuttavan Koli-aiheisen kuvaesityksen. Mediastudiossa mahdollisuus tutustua luonto- ja kulttuuriaiheisiin cd rom –ohjelmiin. Oppiminen tehostuu, mikäli ryhmä tutustuu Ukkoon oppaan johdolla. Omatoimiseen näyttelykierrokseen liittyvää oppimista voi tehostaa kertaustehtävin (Ukon tentti). Kesto n. 1,5 tuntia. Järjestäjä: Metsähallitus.
 
Puolen tunnin matkan päässä Kolilta Juuan Nunnanlahdessa sijaitseva Suomen Kivikeskus on ainutlaatuinen Geotietokeskus, jonka näyttelyt ja  ja kivipajat täydentävät Kolin alueen opetustarjontaa.
Näe Kivikeskuksen pyörivät kiviset maapallot ja sukella pimeään ja hehkuvaan laavaluolaan tutustumaan
kiven syntyyn ja tulivuorten toimintaan. Suomen Kivikeskus tarjoaa elämyksiä ja monenlaista koettavaa kiven maailmasta tieteen, taiteen ja rakentamisen näkökulmista. Järjestäjä: Suomen Kivikeskus.
 
Valittavissa olevat moduulit (yksitellen tai yhdistellen):
1. Geotietokeskus / näyttely tervetulo-opastuksella
2. Geotietokeskus oppaan opastuksella, sisältää oppimista tukevat tehtävät
3. Kivipaja
4. Tulivuorivideo / Kiviteollisuusvideo ja tehtävät / Kalliotaidetta -video
 
Teemapolut
Kolin kansallispuiston alueella on 4 teemapolkua, jotka soveltuvat leirikoulujen ja koulun ulkopuolisen 
opetuksen tarpeisiin. Oppimista tehostetaan vuorovaikutteisen opastuksen, leikkien, tarinoiden,
kertaustehtävien sekä havainnointi- ja tunnistusharjoitusten avulla.
 
Teemapolut suunniteltiin vuosina 2011-2008 toteutetuissa EU:n rakennerahastojen (LEADER, INTERREG III ja IV Northern Periphery) sekä EU/LIFE+ rahaston osittain tukemissa kehittämishankkeissa, joihin Ukko-Kolin Ystävät ry osallistui yhteistyössä Metsäntutkimuslaitoksen kanssa.

Eri teemapolkujen opetukselliset aineistot löydät täältä.

Kolin maiseman kehityshistoria
Opastetun opintokäynnin aikana tutustutaan Kolin maisemaan, sen syntyyn ja muuttumiseen. Ennen
retkeä perehdytään maiseman muuttumiseen erilaisten tehtävien avulla. Maastossa käydään läpi ja kerrataan Kolin geologiaa ja havainnoidaan jääkauden jälkiä luonnossa. Kallioperäkartat, valokuvat ja kaaviot havainnollistavat opiskeltavia asioita. Retken kesto 3-6 lk 3 tuntia ja ryhmän koko n. 10 henkeä/opas, 7-9 luokka 5 tuntia ja ryhmän koko n. 15 henkeä/opas.  
 
Kolin maiseman opetusohjelma suunniteltiin ja valmistettiin EU:n rakennerahaston (INTERREG IB Northern Periphery) osittain rahoittaman NEED-hankkeen tuloksena. Katso Ohjelman tarkempi kuvaus NEED hankkeen kotisivulta.

 

Luontokeskus Ukon oppaat ja Kolin leirikouluverkoston yrittäjät toteuttavat opetuksellisia teemaretkiohjelmia.

Seuraavista leiri-luontokoulujen ohjelmia voit tiedustella Luontokeskus Ukon asiakaspalvelusta.

Erätaidot kunniaan!
Erätaitoretki opastaa ryhmää vaelluksille varustautumiseen, luonnossa liikkumiseen sekä suunnistustaidon alkeisiin kartan, kompassin ja luonnonmerkkien avulla. 6 - 8 km / 6 tuntia. Kohderyhmä: soveltuu kaikille.


Kolin luontokisa
Kolin luontokisassa koululaiset kisailevat kansallismaisemassa pienryhmissä kulttuuri-, historia-, erätaito- ja geologiateemojen parissa. Kisamenestykseen vaadittavia elementtejä ovat ryhmätyöskentely, oivalluskyky sekä nopeus. 4,5 km / 6 tuntia. Kohderyhmä: yläaste-/lukioikäiset.


Kulttuuri –ja historiapolku

Kulttuuri- ja historiapolku kuljettaa ryhmän Kolin huippujen kautta kansallispuiston perinnepihalle ja kaskialueille aistimaan elämää ennen vanhaan. Polun päätteeksi Kolin kylällä perehdytään perinnepeli kyykän saloihin ja Kolin museoon. 3 km / 4 tuntia. Kohderyhmä: soveltuu kaikille.
 
Taiteilijoiden Koli
Opastettu taideretki johdattaa ryhmän Kolin kansallismaisemaan ja Kolin komeimpien maisemien pariin oman taiteellisen työn muodossa. Retken aikana maisemat vaihtuvat ja kukin tallettaa ne taidevihkoonsa Kolilla vierailleiden kulttuuripersoonien (Järnefelt, Aho, Sibelius ja Halonen) tapaan. 3,5 km / 3 tuntia. Kohderyhmä: soveltuu kaikille.